Azi 12 noiembrie 2013, Marius Tunduc si-a anuntat oficial candidatura pentru functia de presedinte al FCPR.
Alaturi de el o echipa de exceptie cu care suntem siguri ca va castiga alegerile si cu care va duce mai departe progresele FCPR

Hai Romania, Hai Marius, Hai FCPR!

VIDEO – Prezentarea candidaturii dlui. Tunduc Marius si a echipei acestuia


Raport de activitate a presedintelui CNS

Stimati colegi, in urma cu 4 ani mi-ati acordat onoarea de a ma alege intr-una dintre cele mai importante functii din FCPR si implicit din columbofilia romana. Acesti 4 ani au trecut repede insa au fost plini de munca, de realizari si succese.

As vrea sa ne re-amintim impreuna cele cu care am venit in fata dumneavoastra in urma cu 4 ani ca platforma program si sa vedem cate dintre acestea s-au realizat:

1. Voi asigura aplicarea regulamentelor sportive cu aceiaşi măsură, pentru orice columbofil sau asociaţie, fără a crea avantaje pentru nimeni.

Impreuna cu CNS si omologatori am aplicat corect si echidistant prevederile RNS fara a favoriza pe nimeni in acesti patru ani, chiar daca prin acest lucru mi-am atras antipatii si dusmani.

2. Vreau să aduc încrederea în campionatul naţional, prin supravegherea strictă a sezonului de concursuri de către CNS şi prin aplicarea de sancţiuni drastice tuturor cazurilor de fraudare a RNS. Sunt total impotriva oricarei incercari de fraudare a regulamentului si cred ca pedepsele trebuiesc inasprite si mai ales aplicate fara discriminari si prietenii.

Am introdus in RNS titulatura de responsabil de zona prin care membrii CNS aveau in supreveghere o anumita zona si in acelasi timp am suprevegheat aplicarea sanctiunilor inca de la nivelul de judet.

3. Vreau să îmbunătăţim RNS, în special în sensul interpretabilităţii acestuia, a exprimării clare şi corecte, si prin asigurarea unor condiţii de concurenţă puternică şi prin limitarea portiţelor de eludare a concurenţei sau a regulilor stricte.

Am organizat 4 intalniri cu responsabilii tehnici judeteni in care s-au introdus modificari esentiale la RNS, acesta este mult mai clar, mai strict si consider ca asigura o concurenta foarte ridicata.

4. Doresc creerea Corpului Naţional Sportiv, format din CNS, corpul omologatorilor, şi Comisiile Sportive Judeţene, iar acesta să lucreze împreună pentru binele sportului columbofil.

Acesta este creat si pot spune ca in 80% dintre asociatii avem responsabili tehnicii foarte bine pregatiti si ca avem un Corp de omologatori foarte foarte bun.

5. Vreau ca CNS-ul să fie cel care în urma planurile dvs. de zbor să fie cel care caută şi vă trimite lista cu adresele lansatorilor din localităţile alese de dvs. Nu mai vreau să pierdem zile întregi la telefon căutând un delegat prin cine ştie ce colţuri ale Europei

Pe site-ul FCPR exista tabele cu lansatorii din principalele tari unde lansam porumbeii. Nu avem liste cu lansatori in Ucraina si Republica Moldova tari in care exista de multe ori si semne de intrabare cu privire la lansari. Saluti initiativa Comitetului Director de a cere organizatorilor pentru aceste doua tari delegati din Romania atat pentru a le usura acestora cautarile cat si pentru siguranta concursurilor.

6. Vreau să introducem în cadrul RNS, elemente din regulamentele sportive ale Belgiei şi Olandei, cu scopul creşterii nivelului competiţiei şi cu dorinţa apropierii de forţele columbofile mondiale.

Am aplicat multe dintre prevederile regulamentelor de acolo, in special a celui olandez si am obtinut un campionat de mare forta in Romania. Spun cu mandrie ca la un an dupa ce Romania a introdus categoria As Maraton din 3 etape de peste 800 km aceasta a fost introdusa si in Belgia.

7. Vreau să revigorăm corpul omologatorilor, aceşti arbitri ai campionatului, cei care decid ierarhia finală. Consider că aceştia trebuie plătiţi pentru munca depusă şi în acelaşi timp cred că trebuie sa si raspunda pentru ceea ce fac. Iar omologarea fiecărui concurs trebuie făcută imediat ce acesta este primit. Astfel că la sfârşitul sezonului să avem cât mai repede posibil structura campionatului naţional în variantă online.

Avem un corp al omologatorilor foarte bun si am incercat sa selectez oameni capabili si corecti. In acelasi timp am eliminat in acesti ani persoanele care dintr-un motiv s-au altul nu si-au facut treaba corespunzator. Am obtinut in Comitetul Director suma de 1000 de lei pentru fiecare omologator ca decont in cadrul expozitiei nationale comparativ cu decontarea unui pat la expozitie si a unui bilet la banchet in trecut. Consider suma in continuare foarte mica si sper ca la finalul mandatului meu de presedinte FCPR un omologator sa incaseze in jurul sumei de 1000 euro. Sa nu uitam ca ei sunt de fapt arbitrii campionatului nostru.

8. Cred că în mod obligatoriu, catalogul naţional trebuie tipărit de către FCPR, şi el trebuie să ajungă gratuit la fiecare membru columbofil. În acelaşi timp aspectul acestuia trebuie să fie în conformitate cu cerinţele actuale, modern şi tehnoredactat corespunzător. Aşadar nu văd în nici un fel necesară implicarea nici-unui membru CNS sau CD, în tipărirea sau comercializarea lui.

Catalogul National este azi sub coiordonarea FCPR care se ocupa si de vanzarea acestuia.

9. Doresc să introducem în Programul Naţional de Clasamente, calculul automat al distanţelor, astfel încât să nu mai trebuiască să plătim anual anumite sume de bani pentru calculul distanţelor de la diferite localităţi.

Am introdus calculul automat al distantelor si astfel aceste nu mai trebuiesc platite si mai mult avem distante corecte si reale punct lansare – punct sosire. In trecut aveam distante luate din centrul localitatilor iar diferentele cu locul de lansare erau de multi km, acest lucru influentand viteza si implicit clasamentul

10. Vreau să adoptăm o polititică columbofilă, care să ne facă un pion important în lumea columbofilă europeeană.

Am facut tot ce a depins de mine sa creez o imagine buna externa. Faptul ca avem doua federatii in Romania si o asociatie mare UCP ne creaza imaginea unei tari din lumea a treia columbofila.

11. Prin relaţiile pe care le am la nivel europeean şi la nivel asiatic, vreau să promovăm porumbelul românesc. Pentru asta avem nevoie de un campionat puternic fără compromisuri sau alte lucruri ne-regulamentare.

Porumbelul romanesc este vazut tot mai bine peste hotare. Ne lipseste insa promovarea adecvata a ceea ce facem noi aici pentru ca la aceasta ora FCPR este de departe structura columbofila cea mai tehnologizata din Europa.

12. Voi încerca (copiind modelul belgian) să aduc columbofili români în situaţia de aş procura consumabilele electronice, la un preţ mai mic, comparabil cu salariile din România.

Am incercat dar din pacate nu am reusit. Am avut discutii cu managerii generali ai Bricon si Benzing insa fara rezultat

13. Voi încerca să găsesc împreună cu membrii CNS, posibilităţile pentru organizarea unui SINGUR CAMPIONAT NAŢIONAL, printr-o înţelegere la nivel sportiv cu UCPR, şi chiar cu FRC dacă va fi posibil. Astfel să terminăm odată mascarada aceasta cu campioni naţionali la toate colţurile. Cred că prin adoptarea unor protocoale ferme, şi a unui regulament comun, sub o supraveghere strictă putem ajunge la acest deziderat.

Din pacate incercarile repetate a FCPR si deschiderea mare de care am dat dovada nu s-au putut concretiza in ceva pozitiv si asta din cauza faptului ca celelalte entitati nu agreaza concurenta ridicata si concursurile care sa de-a valoare unui campionat marsand pe minimul cerut de FCI pentru particoparea la Olimpiada, de exemplu 20 de membrii pentru un concurs lucru inacceptabil intr-o tara care tinde sa devina in cativa ani numarul 1 in Europa columbofila si in plus ne-acceptat de catre delegatii din teritoriu ca norma de concurs pentru categoriile 1 si 2.

14. Consider că expoziţiile naţionale, trebuie să capete splendoarea marilor evenimente naţionale din alte domenii. După participarea la astfel de evenimente în Europe şi China, pot afirma că trebuiesc luate măsuri ca Expoziţia Naţională să fie un monument de sărbătoare columbofilă, organizată la cele mai înalte standarde. Aceasta poate deveni un punct de referinţă pe harta lumii columbofile, ţinînd cont de faptul că în România sunt peste 12000 de columbofili şi numărul acestora este într-o continuă creştere.

Cred ca ultimele expozitii de la Craiova si in special ce-a de la Targul Mures au ridicat stacheta organizatorica la un nivel ne-mai-vazut in Romania iar la acest capitol FCPR este lider detasat atat in tara cat si in Europa!!!

15. Voi munci alături de întreg CNS-ul, pentru a aduce tehnica modernă în columbofilie. Trăim în 2010 şi de aceea trebuie să fim dotaţi conform anilor în care trăim. Munca noastra la nivel de asociaţii ar putea fi mult, mult mai uşoară şi mai eficace.

FCPR foloseste azi tehnica de ultima generatie avand clasamente on-line, centralizari transparente atat judetene cat si nationale, nominalizarea porumbeilor la expozitia nationala se face electronic, nominalizarea porumbeilor pentru manifestarile internationale se face transparent si electronic, sosirile porumbeilor se anunta prin sms si se genereaza clasamente on-line, sala de expozitie electronica este disponibila pe site-ul FCPR inainte de expozitie astfel ca orice crescator stie unde are porumbeii.

16. Doresc ca viitoarele modificari in regulament sa prevada clar pedepsele pentru orice tip de infractiuni, dar in acelasi timp acesta trebuie sa excluda pedeapsa de grup, din vina unei persoane si trebuie sa plateasca pentru gresei doar cei vinovati. Columbofili simpli, oamenii de buna-credinta care fac eforturi pentru a intretine si concura porumbei, de cele mai multe ori nu sunt de vina pentru greselile celor care se ocupa de organizare. Este normal ca numai cine greseste sa plateasca.

Cred ca azi regulamentul este mult mai clar in privinta pedepselor si nu mai exista pedepse de grup ce doar individuale.

In ultimul mandat s-au creat zonele de maraton si am ajuns sa concuram din 6000 – 7000 de porumbei la maraton atat in Vest, cat si in Moldova si in Oltenia lucru senzational si la care multi dintre noi nu puteam nici visa in urma cu cativa ani. La fond ultimii patru ani au aduc concursuri de peste 15000 de porumbei in unele grupari iar concursurile cu peste 10.000 de porumbei sunt ceva obisnuit. La viteza – demifond Prahova a realizat o lansare din peste 40.000 de porumbei insa avem cocursuri multe cu numar mare de porumbei.

In plus sunt cel care impreuna cu echipa CNS si cu acordul Consiliului Director, a adus in FCPR urmatoarele inovatii:

 1. GPS-uri pe masini pentru a vedea exact de unde s-au lansat porumbeii
 2. Stikere de re-clemare care asigura la maraton o siguranta de 100 %
 3. Controale suplimentare la anumiti crescatori si la anumite etape  pentru a creste siguranta campionatului
 4. Anunturile porumbeilor la fond si maraton se fac prin SMS sau prin cont electronic usurand astfel munca asociatiilor si crescand siguranta si spectaculozitatea etapelor prin generarea unor clasamente provizorii in direct, lucru unic in EUROPA
 5. Lansari IN DIRECT pe Net – vezi Prahova – 42000 porumbei si Berlin National 2012.
 6. Am creat Campionatul Olimpic astfel ca porumbeii ce merg la Olimpiada au parte de un campionat paralel.
 7. Am creat aplicatia de distributie a locurilor la masa de banchet odata cu cumpararea biletelor la masa astfel ca seara la banchet fiecare columbofil sa aiba bilet cu masa si loc si evitam interminabilele certuri pe mese si locuri, un pas urias spre civilizatie.

Va multumesc tuturor celor care va-ti implicat alaturi de mine in acesti patru la la modernizarea FCPR. Le cer scuze celor care din diferite motive au fost s-au sau simtit ne-dreptatiti.

Urez viitorului presedinte CNS, si nu este un secret ca il sustin pe dl Badea Dorel la aceasta functie, mult succes, multe realizari, rabdare si intelepciune pentru a discerne intre bine si rau, iar viitorilor membrii CNS spor la munca )ca este foarte multa), inspiratie si forta de a aplica RNS corect si echidistant!!!

Marius Tunduc


Platforma program – Continuam impreuna modernizarea columbofiliei romane

 1. Transparenta financiara completa. Asociatiile afiliate vor primii anual proiectele de buget ale FCPR si la final de an executia bugetara. Banii FCPR vor fi cheltuiti exclusiv cu acordul Consiliului director si dupa aprobarea bugetului.
 2. Vom constituii consiliul presedintilor de asociatii pentru a decide impreuna cu privire la proiectele importante pentru FCPR. Presedintii de asociatii trebuie sa primeasca atentia cuvenita pentru munca prestata in teritoriu, asociatiile finnd de fapt motorul columbofiliei romane.
 3. Toate utilizabilile FCPR vor fi comercializate exclusiv de FCPR: cleme, stikere, inele, fise de imbarcare, cataloage etc.  Astfel profitul obtinut sa ramana in bugetul federatiei.
 4. Atragerea de sponsori si crearea de politici finaciare pentru sprijinirea asociatiilor dar si a incepatorilor.
 5. Sprijinirea concreta a asociatiilor atat prin asistenta juridica dar si financiara acolo unde va fi necesar.
 6. Plata transparenta a serviciilor oferite FCPR. Toti cei care muncesc vor fi platiti cu conditia sa-si duca la indeplinire obiectivele
 7. Promovarea columbofiliei in Romania prin toate mijloacele media posibile si ducerea columbofiliei in scoli prin seminarii despre porumbeii voiajori
 8. Promovarea FCPR in mediul international si in special in Asia
 9. Realizarea a 6 reviste anual. Cate una la fiecare doua luni.
 10. Vom incerca sa convingem Parlamentul Romaniei sa voteze un proiect de lege initiat de parlamentarii columbofili care sa prevada ca in luna august sa avem Ziua Nationala a Columbofiliei
 11. Vom incerca obtinerea unui statut special pentru porumbelul voiajor legiferat prin Parlamentul Romaniei. Astfel acesta va fi scos de pe lista comuna a pasarilor de curte si va avea un statut special. De exemplu in cazul unui furt acum vorbim de valoarea unei gaini sau a unei rate, insa stim cu totii valoarea unor porumbei voiajori.
 12. Voi incerca ca impreuna cu autoritatile sa aliniem legislatia sanitar-veterinara la ceea ce inseamna concursuri cu porumbei voiajori si cresterea de porumbei voiajori. In acelasi timp vom oferii suport asociatiilor pentru rezolvarea acestor probleme.
 13. Voi incerca ca alaturi de reprezentantul veterinar din Comitet sa aducem un medic veterinar din occident cu care sa colaboram alaturi de autoritatile veterinare in problemele medicale tot mai acute din Romania. Nu este posibil ca in ultimii ani sa avem probleme uriase cu boala puilor si nimeni sa nu faca nimic in acest sens. Rolul Federatiei trebuie sa fie unul activ in toate aceste probleme care deja sunt extrem de grave in multe crescatorii.
 14. Vom pregatii terenul pentru viitorul columbofiliei in sensul problemelor aparute deja in SUA si Europa cu lupta contra Asociatiilor de protectie a animalelor care doresc oijinterzicerea sporturilor cu animale si implicit a celui cu porumbei.
 15. Voi aduce specialisti in lansari din vest pentru a tine seminarii in Romania despre organizarea concursurilor.
 16. Vom crea Muzeul Columbofiliei Romane. Istoria noastra trebuie prezentata cu mandrie chiar daca episoade ca UCP sau FRSC nu ne fac cinste.
 17. Sper sa gasesc oamenii potriviti sa scrie si FCPR sa editeze cartea Istoria Columbofiliei Romane. Avem un trecut pe care trebuie sa il cunoastem toti, un prezent asa cum este acum si trebuie sa avem si un viitor bun.
 18. Organizarea unor concursuri nationale puternice si care sa ofere sanse tuturor columbofililor, in conditii exceptionale  de transport si organizare, mult peste ce sa realizat pana la aceasta ora. Asta prin implicarea membrilor din Consiliul director dar si a staff-urilor asociatiilor afiliate.
 19. Organizarea in 2016 a Cupei Continentale pentru prima data in România
 20. Organizarea in 2019 a Olimpiadei Columbofilia pentru prima data in Romania
 21. Asigurarea unor conditii optime din punct de vedere competitional pentru toti membrii columbofili care sa asigure sanse egale in campionatul national.
 22. Voi muncii pentru unificarea entitatilor columbofilie din Romania sub umbrela unei singure federatii nationale puternice si bazata pe competitie puternica si corecta.

Inainte de toate insa FCPR este si trebuie sa ramana NR. 1 in columbofilia Romaneasca si pentru asta este nevoie sa muncim cu totii! Participarea la manifestarile internationale – Olimpiada – Cupa Continentala sunt apanajul membrilor FCPR exclusiv si asa trebuie sa ramana.

In plus sa fiti convinsi ca viitorul columbofiliei in Romania este mult diferit de ceea ce stim noi acum. Daca in urma cu 10 ani lucrurile erau mult mai simple, azi stam diferit. Ne asteapta lupta cu cei care doresc stoparea concursurilor cu porumbei, ne asteapta legi si supraveghere mult mai stricta la nivel european la care trebuie sa fim pregatiti sa reactionam in folosul columbofiliei, ne asteapta aplicarea legislatiei sanitar-veterina si in ROMANIA ad-literam, ne asteapta stoparea cresterii numarului de membrii mai devreme sau mai tarziu de aceea trebuie sa promovam azi la maxim columbofila in Romania pentru a ajunge chiar la 20.000 de columbofili in cativa ani, ne asteapta  multe lucruri cu care sigur nu suntem obisnuiti. Depinde doar de noi sa fim pregatiti pentru toate aceste lucruri, sa avem legi in Romania care sa ajute asociatiile nu sa le puna piedici, depinde doar de noi sa luptam corect si eficient cu organizatiile de protectie a animalelor, depinde doar de noi sa convingem autoritatile sanitar-veterinare sa ne ofere prin legi conditii normale de organizare a concursurilor si de tratare a porumbeilor acolo unde este cazul, depinde doar de noi daca ne dorim ca sportul columbofil sa aiba viitor si sa putem sa ne practicam hobby-ul ani multi de acum inainte. Eu si echipa mea vrem sa continuam munca de modernizare a Columbofiliei romane si a FCPR  si sa punem in practica cele de mai sus. Nu singuri, ce impreuna cu dvs trebuie sa continuam ceea ce am inceput.

Cu respect si consideratie
Ing. Marius Tunduc


Echipa pentru alegerile F.C.P.R.