Oare ceea ce se spune despre linii reflecta in totalitate adevarul??? Cand spunem linii, ne referim direct la familii de porumbei care au aceleasi caractere, adica aceeasi fizionomie cat si inteligenta, vointa, dorinta si dragoste fata de porumbar. Unui crescator ii trebuie peste 10-15 ani de munca si pricepere plus o selectie riguroasa, pentru a forma asa zisa linie (familie) de porumbei. Acum problema vine atunci cand cineva cumpara o famile de porumbei ce ii apartine unui crescator de renume notat aici cu X. El cumpara cati-va porumbei ce ii va reproduce la el in crescatorie,ii va antrena si hrani dupa propriile lui principii si reguli. Dupa 1-2 sau 10 ani aceasta crescatorie va ajunge cu performante de nivel Mondial si atunci, cand va fi intrebat ce linie de porumbei cultiva, el va raspunde cu mandrie ca zboara in linie pura, adica linia domnului X. Este corect acest lucru? NU!!
Si va spun si de ce: atunci cand acest crescator a cumparat de la domnul X porumbeii, ei erau reprodusi sub stricta conducere si pricepere a domnului X. Odata dusi in crescatoria cumparatorului, porumbeii nemaiavand aceleasi principii metodice de reproducere, din start nu me mai gandim ca au ramas tot linia X. Un alt exemplu este faptul ca domnul X la randul lui a cumparat porumbei de la domnul Y sau din piata. Atunci acest X de ce nu si-a denumit porumbeii Y sau mai bine spus porumbei de piata? Este clar ca porumbeii odata dusi in crescatoria unui columbofil ce sia format poropria linie, acestia din start nu mai pot fi numiti dupa vechiul proprietar. Da evident ca o buna perioada de timp prin venele porumbeilor va curge numele crescatorului ce a adus porumbeii la astfel de performante, dar asta nu inseamna ca sunt porumbei X sau Y.
Este foarte clar ca acesta cacealma are rolul de a face crescatorului o reclama dubla pentru ca profitul crescatoriei sa se dubleze.
Sa nu ne mai facem iluzii oarbe atunci cand cineva vine si spune ca are porumbei puri de la domnul X Y Z. Columbofilia este un sport simplu.
Un mare columbofil din vechea garda spunea: “Pentru a ajunge in varf iti trebuie multa pricepere si un dram de noroc”

Articol trimis de catre .