Autor: Filipache Adrian.

Fiind coleg de club cu ,,inegalabilul” Dinicu Alexandru si stiind ca activitatea columbofila a dansului se intinde pe o perioada de 50 de ani, am ,,profitat” sa aflu amanunte inedite despre istoria columbofiliei bucurestene si nationale in general.

Va urez lectura placuta( Adrian Filipache):

Prima forma de asociere intre cluburile bucurestene a avut loc in anul 1969 si se numea Unirea. Aceasta asociatie intrunea in randurile ei cluburile: Lenin, Columba, Grivita Rosie, Aurel Vlaicu si 1 Mai.

Odata cu infiintarea asociatie s-a pus si problema de a crea un mijloc de transport auto si o naveta metalica pentru transportul a aproximativ 3000 porumbei. Pentru acea data aceasta initiativa a insemnat un act de pionierat la nivelul miscarii columbofile din Romania, cunoscandu-se faptul zborurile de pana in acel an se efectua de regula cu trenul in asa zisele ,,bou-vagon”.

La constructia custii de transport si-au adus transportul Sandu Danchiu si Topa Eugen care au definitivat lucrarea.Din comitetul de conducere al acestei asociatii faceau parte: presedinte Tarbu Radu, vicepresedinte Dumitrache Marin, iar in functia de secretar Ionita Silviu ( pictor, cel mai bun student al marelui Corneliu Baba).Tot in anul 1969, a fost inlocuit de la conducerea Uniunii Columbofile din Romania, ,,marele” Paul Niculescu care a stat la carma uniunii timp de 18 ani. A fost o perioada dificila cea de sub presedintia lui Paul Niculescu datorita celui de-al doilea razboi mondial si a urmarilor sale, stabilizarilor din anul 1947 si 1949. Odata cu instalarea la putere a comunistilor se punea problema desfiintarii acestui nobil sport de catre organele de securitate crezandu-se ca se poate face spionaj cu porumbeii calatori ( intre noi fie vorba chir se putea face).Printre iubitorii sportului columbofil sa numarat si Manole Bodnaras, important lider comunist, care a fost presedintele Uniunii de Cultura Fizica si Sport ( 1951-1957) si presedintele Comitetului Olimpic Roman (1959-1960) al R.P.Romania.Din 1969 la ,,carma” U.C.Romana a venit col. Kerestesz Gheorghe, care a fost presedinte pana in anul 1975. In dorinta ca Paul Niculescu sa nu ,,someze” in anul 1970 a fost ales presedinte al A.C.M Bucuresti. Deci dispare asociatia Unirea ( din cauza numeroaselor nereguli financiare) si este inlocuita de noua A.C.M.Bucuresti. Din conducerea noii organizatii faceau parte secretar Dinicu Alexandru (Clubul Aurel Vlaicu), responsabil tehnic Sile Bragadireanu( 1 Mai), casier Dumitru Marin, vicepresedinte Bandea Gheorghe ( 1 Mai). Coordonarea zborurilor se realiza la sediul Asociatiei Columba din Soseaua Stefan cel Mare. Aici se strangeau columbofili din conducerea celor 5 cluburi.Prima expozitie la nivel national a avut loc la finele anului 1969 in locatia fostului ziar Universul, langa celebrul restaurant Gambrinus( al carui patron a fost Ion Luca Caragiale si unde a cantat celebru violonist Grigoras Dinicu).

Expozitiile nationale pana in anul 1976 ( 8 editii) au avut loc in Bucuresti. La expozitii participau toti cei care indeplineau baremul. Baremul la categoria sport era; cei mai multi kilometrii parcursi in 2 ani, iar la categoria standard puteau participa porumbeii care trebuiau sa aiba 3500 km realizati in ultimii 2 ani din etape de la 350 km in sus.

In anul 1970 existau 156 cluburi in toata tara, responsabil cu verificarea clasamentelor era Dinicu Alexandru care este primul omologator din sportul columbofil din Romania. Ultima expozitie nationala organizata la Bucuresti a avut loc la Romexpo in anul 1983. Din anul 1971 la conducerea A.C.M.B a fost ales dr. Dumitru Paul. Acesta a imprimat un suflu nou columbofiliei bucurestene daca ne gandim doar la coordonarea zborurilor din tara. In anul 1973, dl ing. Cretulescu Corneliu a elaborat primul regulament national sportiv si in acelasi an a organizat cursuri de regluari si clasificatori profesionistipe care dl Dinicu Alexandru le-a tinut eliberand candidatilor reusiti adeverinte din care rezulta ca au definitivat cursurile.

La fel dr.Dumitru Paul a tinut cursuri de arbitrii columbofili, arbitrii de club, judet, national.

Vreme de 3 ani aceste cursuri s-au organizat cu regularitate formand asa-zisa elita a columbofiliei romanesti. Aceste cursuri in afara de explicarea arbitrajului puneau un mare accent pe probleme legate de bolile porumbeilor si tratarea lor.

A.C.M. Bucuresti in vremurile de glorie numara aproximativ 700 de membrii. Datorita sistematizarii si implicit a demolarilor care au survenit in perioada 1973-1989 au disparut foarte multi membrii columbofili ajungandu-se in anul 1989 la 360 membrii cotizanti.

In anul 1975, a fost ales in functia de presedinte la Bucuresti ing. Mihai Pavel. Acesta impreuna cu dr. veterinar Oracescu Vasile intre 1975-1977, a editat o foaie de informare columbofila intr-un numar total de 8 exemplare.

Cel mai mare eveniment columbofil de pana acum organizat de Romania a fost Spartakiada de la Bucuresti din 1976. Cu aceasta ocazie s-a intocmit primul clasament multinational la clasa sport. Dintre tarile participante Cehoslovacia, Polonia, Cuba, Ungaria, singura tara din blocul comunist care a lipsit a fost Germania.Cu aceasta ocazie au participat ca invitati speciali: Raul VanSpitael (presedinte al F.C.I, care in anul 1969 la insistentele ing. Cretulescu Corneliu a facut posibila afilierea la F.C.I), Colin Ostman (Anglia), Novotny ( Cehoslovacia). Locatia a fost Sala Sporturilor din Parcul Tineretului, vizitatorii si participantii straini au fost cazati la hotelul U.G.S.R- Floreasca. In programul pentru invitatii a fost inclusa si o vizita in Poiana Brasov.

A fost o munca imensa cu participarea urmatorilor: Mieloiu Savu, col Georgica Popescu, Dinicu Alexandru, ing. Bors George, dr. Nicolea Vlase.

De pavazarea salii si aranjamente s-au ocupat: dr. veterinar Oracescu Vasile si ing. Mihai Pavel.

Alti colaboratori pentru organizarea spartakiadei: ing. Chirita Florian( protocol). Pentru montarea si demontarea expozitiei au depus un efort extraordinar columbofili cum ar fi regretatul Musat Lucian, Craioveanu Mihai, Gheorghe F Gheorghe, Alexandru Florentin.