Spuneţi-ne câteva cuvinte despre dumeavoastră.
Mă numesc Peto Janos, sunt din judeţul Bihor localitatea Oradea, am 52 de ani, sunt căsătorit şi am 2 copii şi un nepot.

De unde aveţi această pasiune pentru porumbeii voiajori?
Porumbei am de foarte mult timp dar membru columbofil în cadrul Asociaţiei Columbofile ,,Voiajorul Bihor’’ sunt din anul 1980. Primul contact cu porumbeii l-am avut la vârsta de 10-11 ani când unchiul meu care la rândul lui a fost columbofil mi-a dăruit 2 porumbei. Iar de atunci am rămas cu această minunată pasiune.
Ce categorii de concurs preferate aveţi?
Categoriile preferate de mine sunt fondul şi maratonul, iar în acest sens de 2 ani de zile m-am axat exclusiv pe aceste două categorii. La începuturile mele în columbofilie am participat şi la etapele de viteză-demifond dar nici decum nu mi-au intrat la suflet. La etapele de fond şi maraton am participat întotdeauna cu plăcere. Din păcate în anii trecuţi dinainte de 2000 nu prea am avut maratoane în planul de zbor al judeţului decât o etapă poate şi nu prea am reuşit să fac performanţă. În anul 1988 am ocupat locul II la o etapă de Magdenburg – 922 km care de altfel a şi fost prima mea realizare la maraton. Dar au urmat ani în care au fost puţine maratoane şi nu prea am reuşit să ies în evidenţă. Iar pe vremea aceea nu erau aşa de organizate categoriile cum sunt acuma. Dar totuşi am concurat la maratoane din anul 2002 cu Ungaria.
Povesti-ţi-ne câteva rânduri despre această experienţă a dumneavoastră.

În anul 2002 am hotărât să particip la etapele de maraton cu Ungaria pentru că am mulţi prieteni columbofili maghiari care m-au invitat să particip cu ei la maratoane. Am acceptat mai ales că problemele de comunicare nu au fost un impediment eu ştiind să vorbesc limba maghiară perfect. Am participart timp de 5 ani cu mari pierderi şi puţine rezultate deoarece toate etapele le-am avut peste 1200 km faţă de prima zonă unde distanţele erau de 800-830 km. Cu diferenţă de km nu am avut şanse şi de multe ori nici nu băgam clema în ceasul constatator pentru că eu la desigilare trebuia să am o comisie din 4 oameni din conducere iar de multe ori aceştia nu veneau la desigilare. Clasări tot am reuşit să fac chiar şi în primii 50 dar diferenta dintre primul crescător şi mine era prea mare ca să mă pot bate pentru locul I.
Cum de aţi renunţat să mai participaţi cu Clubul Maraton din Ungaria la astfel de etape?
Motivul e unul foarte simplu, au inceput să se facă şi la noi etape adevărate de maraton şi am putut să particip cu multă plăcere. Dar totuşi am de gând să mai încerc să concurez cu Clubul Maraton din Ungaria pentru că rezultatul de la Barcelona din anul 2005 când am reuşit să ocup locul 5 pe Ungaria cu o distanţă de 1700 km nu-l voi uita niciodată.
Ce linii de porumbei aveaţi la începutul dumneavoastră în columbofilie şi ce linii deţineţi în prezent?
La început aveam porumbei de toate felurile în general porumbei pripăşiţi, fără origine. Dar prin 1985 aveam un prieten mai învârstă care avea un frate stabilit în Germania şi avea voie să-l viziteze o dată la doi ani şi atunci aveam ocazia să luăm porumbei din Germania de la Fabri, Delbar, Josef Lang iar apoi din Ungaria. Am ajuns să cunosc columbofili din Ungaria prin intermediul unui porumbel pripăşit la mine pentru că eu am scris la Federaţia Maghiară seria porumbelului respectiv şi am primit răspuns cu adresa crescătorului căruia îi aparţinea acel porumbel. Am luat legătura cu acesta şi ne-am făcut vizite reciproce chiar şi în prezent suntem foarte buni prieteni. Aşa am reuşit să aduc porumbei de calitate din Ungaria. În anul 1989 am fugit în Ungaria şi am vândut toţi porumbeii. În 1990 am revenit în ţară şi m-am reapucat de această pasiune cu mare greutate.

Acum ce linii de porumbei deţineţi?
În prezent baza sunt Aardeni mai am van bruane, fari, 2 nepoţi din Kleine Didi, van den poel dar baza sunt ardeni, fiecare pereche are o parte arden şi încă o altă linie.
Care credeţi că sunt cei mai buni porumbei de maraton?
Părerea mea e că cei mai buni sunt ardeni în special la concursurile grele cu caniculă şi pe distanţe cât mai lungi. Niciodată etapele de maraton nu au fost uşoare aşa că ardeni sunt porumbeii care se pretează cel mai bine la astfel de etape, cel puţin la mine în crescătorie.
Cum vă este compartimentată crescătoria?
Am 35 de boxe pentru masculi şi mai am 1,5/2m pentru 35 de femele. Puii au un compartiment separat de 2,70/2 m plus o crescătorie pentru reproducători unde deţin în jur de 10-12 perechi.
Ce sistem folosiţi la lotul de zbor?
Zpor porumbeii la văduvie totală adică atât masculii cât şi femelele. Împerechez lotul de zbor pe 20 martie după care depun ouăle şi îi las să crească fiecare pereche câte 1-2 pui pentru că nu din toate ouăle ies câte 2 pui. Iar în jurul datei de 15 mai vor fi despărţiţi din nou urmând să încep antrenamentele cu ei. Fac în jur de 10 antrenamente începând de la 30 km până la 220 km individual după care particip la a patra etapă din planul de zbor a asociaţiei ( o etapă de demifond – 400 km, până atunci nu îi angajez nici o etapă cu asociaţia) urmând să îi angajez la primul fond peste 2 săptămâni de la această etapă. După care continuu din 2 in 2 săptămâni să îi angajez la etapele de fond şi maraton. Văduvii nu se văd înainte de îmbarcare, doar când sosesc de la antrenamente pentru că nu am pe cine să las acasă să îi despartă şi când vin de la concurs. În funcţie de greutatea concursului îi las să stea împreună de la câteva ore până la o zi întreagă.
Între concursuri duceţi porumbeii la antrenamente?
Da. Le fac în jur de 2-3 antrenamente pe săptămână undeva la 80 km de mers cu maşina.
Ce mâncare folosiţi la lotul de zbor în sezonul competiţional?
Porumbeii mei mănâncă mâncare de văduvie cu puţină mazăre, cam 1%, şi mai multă măzăriche care completează mazărea, mazărea find mai greu de digerat. Porumbeii folosesc foarte multă energie când digeră de aceea încerc să înlocuiesc cu altceva mazărea iar măzărichea conţine foarte multă albumină esenţială pentru concursurile grele. Încerc să le dau porumbeilor mâncare care germinează deoarece mâncarea care nu germinează nu conţine multă energie. Cel mai important când cumperi mâncare pentru porumbei este ca aceasta să fie foarte curată şi să germineze dacă o pui la încolţit.
Cum motivaţi lotul de zbor?
Cea mai bună motivaţie este văduvia după aia mai poţi face motivaţie în cuib cu un desert cum ar fi cânepa, alunele dar pe boxă să le dai acest desert şi alunele să nu fie în cantitate prea mare, 2-3 boabe per porumbel sunt suficiente înainte cu 2-3 zile de îmbarcare seara după ce primesc mâncarea obişnuită.
Porumbeii de 1 an cum îi jucaţi?
Porumbeii de un an participă la antrenamentele efectuate de mine plus etapa de demifond după care trebuie să participe la 3-4 fonduri indiferent dacă clasează sau nu. Nu dau importanţă sosirilor porumbeilor tineri. Nu angajez porumbei de un an la nici o etapă de maraton, ce mai lungă la care participă fiind o etapă de 735 km. Cei care nu clasează nu vor fi eliminaţi pentru că la 2 ani pot fi porumbei de vârf. Bineînţeles nici nu tolerez un porumbel care vine întârziat tot la 1-2 săptămâni de la concurs. Un asemenea porumbel nici nu are ce căuta în crescătorie deoarece el a coborât undeva şi poate să îţi aducă boală între porumbei chiar în sezonul de concurs iar acest lucru trebuie evitat cu orice preţ.
Iar maturii?
Maturi trebuie să participe la 2 fonduri şi 3 maratoane.
Am observat că porumbeii de 1 an care vin în mijlocul clasamentului la fiecare etapă la 2-3 ani vor fi cei mai buni zburători.

Ce tratamente faceţi porumbeilor?
Tratamente nu prea fac numai când e cazul dar vaccinez anual contra salmonelozei şi paramixovirozei. Încerc pe cât posibil să folosesc produse naturale şi în special multe ciaiuri din cât mai multe plante pe care le cumpăr de la farmacia umană. Pot să mai spun că dau pentru paraziţi interni cât şi externi ivermectin, picăturile acelea pe ceafă. Folosesc acest produs de 2 ori pe an şi sunt foarte mulţumit de ce rezultate dau. De 5 ani le folosesc încontinuu.
Cam câţi pui vă lăsaţi pentru zbor?
Îmi las pentru mine cam 60 de pui pe care îi antrenez personal până la 150-200 km după care vor participa cu asociaţia. La fel ca şi la porumbeii de un an nu mă interesează sosirile. Puii trebuie să acumuleze experienţă.
Aţi făcut ceva special femelei care anul trecut a fost locul 2 la Maraton Maturi şi masculului care anul acesta fost locul 1 Maraton Maturi?
Toţi porumbeii primesc acelaşi tratament, aceeaşi motivaţie, hrană şi antrenamente. Nu le fac nimic special pentru că la aceste etape trebuie multă sănătate, hrănire adecvată, porumbei de calitate şi mai puţin motivaţie dacă nu le ai pe primele enumerate. Cuşca lui e o motivaţie destul de mare, dacă un porumbel nu se simte în largul lui în cuşcă nu va face nici rezultate remarcabile.
Folosiţi semiîntunericul la porumbei în timpul sezonului?
În timpul sezonului după amiază fac semiîntuneric lotului de zbor în special pentru a sta liniştiţi, pentru a se odihni foarte bine. Când este semiîntuneric în crescătorie atunci porumbeii se odihnesc cel mai bine pentru că nu se mai agită prin cuşcă. Fiecare stă pe boxa lui şi se odihneşte.
Selectaţi puii la ,,mână’’ când îi înţărcaţi?
Îi selectez iar cei care au defecţiuni sunt eliminaţi.
Care credeţi că sunt cei mai valoroşi pui? Cei din primele serii sau cei tardivi?
Am avut pui tardivi care la un an şi doi ani au dat rezultate foarte bune şi am avut şi pui din primele serii care au avut realizări de succes aşa că în concluzie pot să spun că nu contează din ce serie este scos ci contează din ce porumbei este scos. Contează foarte mult pentru ca un porumbel să dea rezultate să fie din generaţii întregi de porumbei zburaţi cu rezultate foarte bune. Aşa ai cele mai mari şanse să scoţi un pui bun.
Folosiţi produse pentru porumbei?

Folosesc în mare parte doar produse naturale de la firma Rohnfried si Belgica de Werd cum ar fi drojdia de bere, electrolit. Foarte mulţumit am fost de Usnegano care cred că este un produs excelent dar şi de entrobak şi avidress plus.
Ce părere aveţi de Clubul Maraton din România?
Am o părere foarte bună dar aş vrea să subliniez că cei din zona 2 şi 3 sunt dezavantajaţi pentru că şi eu am zburat cu cei din Ungaria şi am văzut pe proprie experienţă cât este de greu să câştigi un concurs dacă stai în zona 2 şi 3. Mi-ar fi plăcut să continue dar asta este. Sper să avem un număr mare de participanţi la maraton în 2010 şi să concurăm toată partea de vest împreună cu un număr de porumbei cât mai mare.
Vă mulţumim pentru amabilitate şi vă dorim multă baftă în continuare.

Articol de Fildan Vlad