Autor : Filipache Adrian
Daca vorbim despre promovarea columbofiliei si dorim sa vedem o crescatorie moderna nu putem sa nu facem o vizita Domnului Coman Catalin. Crescatoria este situata in gradina Clubului Piranha din Parcul Politehnicii Bucuresti, Complex Regie. De asemenea il mai putem vizita si pe adresa web,

Clubul Piranha este vizitat zilnic de sute de studenti din toate localitatile tarii iar sectiunea pentru porumbei nu poate trece neobservata.

In acest superb colt de natura, am intalnit un columbofil profesionist, Coman Catalin, foarte amabil si volubil.

1. Putem incepe cu o prezentare sumara care sa includa cateva cuvinte despre : locatia,varsta dvs, si alte pasiuni in afara de columbofilie ?

Ma numesc Coman Catalin Florin , am 36 ani, locuiesc in Bucuresti. Ca alte pasiuni as mentiona acvaristica, sunt primul roman care a inmultit pestii piranha in captivitate, am de asemenea in gradina Clubului Piranha un helesteu in care traiesc 200 pesti din care 150 ,,caratus auratus”, 50 ,,crap-koi”. Vara puteti vedea

o specie rara de lotus ,,nimfeea lotus” si multe alte specii de nufar autohton. Iubesc in general natura si tot ceea ce este legat de ea.

Cresc si iguane din care o mentionez pe Sally care are 10 ani.

Sunt membru al Asociatiei Chinologice din Romania, proprietarul a 3 caini alstaff. Acestia au obtinut mai multe medalii nationale si internationale. Cu unul dintre ei sunt campion national cu distinctia ,,cum laude”.

Sunt de asemenea colectionar de antichitati si filatelist.

2. Care au fost primii pasi parcursi in lumea columbofililor si in ce perioada?

Primul ,,contact” cu porumbeii l-am avut la varsta de 2-3 ani cu un porumbel Maria Stuart. L-am apropiat prea mult de fata vrand sa-l ,, dragalesc”, acesta ma zgariat si a zburat in clopotnita bisericii. Cand s-au tras clopotele a cazut inert.

Tatal meu este un mare iubitor de natura, crestea porumbei de ornament si voiajori, asa ca am fost familiarizat de mic cu aceste pasari.

Am crescut voiajori in liceu, am cochetat cu concursurile insa nu la nivelul asta.

Practic mai serios m-am apucat de columbofilie acum 3-4 ani.

3. Cum a-ti organizat crescatoria si dupa ce criterii va ghidati? Cate compartimente si ce numar de porumbei detineti?

Cusca are un numar de 4 compartimente de vaduvi( masculi), 1 compartiment de femele( care joaca la vaduvie) cu o mica voliera. Acestea sunt pozitionate la etaj.

La parter tin matca formata din 25 de perechi si compartimentul destinat puilor.

4. Exista diferente intre zilele din extrasezon si cele din timpul sezonului sportiv? Cum decurge o zi obisnuita alaturi de porumbei dvs in sezon? Dar in extrasezon?

Exista diferente intre zilele din extrasezon si cele din timpul sezonului, dar exista si o parte comuna. Ingrijirea din punct de vedere al sanatatii si alimentatiei nu trebuie sa lipseasca niciodata din an.

In sezon atentia mea fata de pasari este crescuta si urmaresc indeaproape modul in care se manifesta fiecare vaduv in parte, pe cand in extrasezon pasarile stau mai mult inchise, cu cateva exceptii in zilele bune cand se termina naparlirea. Daca timpul imi permite le pot scoate de 2 ori pe saptamana afara.

5. Dori sa modificati ceva in viitor la crescatoria dvs. si la metodele folosite?

In ceea ce priveste crescatoria ( constructia) nu doresc sa schimb nimic, in ceea ce priveste metoda de joc folosita aceasta trebuie imbunatatita de la an la an pentru a tine pasul cu ceilalti.

6. Acordati o importanta deosebita hranirii? Le faceti norma de hrana? Ce frecventa au tainurile? Ce tipuri de boabe folositi si care sunt diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor?

Acord o foarte mare importanta hranirii, consider ca hranirea este cea mai importanta calea spre a obtine o sanatate si o forma buna.

Nu ma refer in mod special la amestecul de boabe ci la toate elementele care pot asigura pasarii o sanatate deplina. Sanatatea unui porumbel nu este data numai de medicamente ci si de hranire si ingrijire. Cred ca trebuiesc cat mai putine medicamente pentru a asigura un sistem imunitar apt de a face fata situatiilor extreme la care sunt supusi porumbeii.

De 3 ori pe saptamana li se administreaza alune crude, grau incoltit, verdeata de toate felurile si nu in ultimul rand ca recuperator, pe langa electrolitii folositi, drojdia de bere, mierea de albine, propolis. De asemenea, in cursul saptamanii se administreaza in apa de baut ceapa, usturoi, lamaie si portocala.

Hranirea este primul pas in asigurarea sanatatii porumbeiilor.

Daca hrana este denaturata, insuficienta, de o calitate inferioara, toate acestea se rasfrang asupra formei.

Hrana are de asemenea rol de educatie pentru generatia tanara, nu este la discretie dar este suficienta. site-ului Nu imi infometez porumbeii.

Legat de amestecul de boabe, este un amestec pe care-l prepar singur format din mai multe boabe autohtone, iar in completare vin cu mancare de la firma Natural.

Nu sunt atat de drastic in a cantarii hrana, le administrez hrana si cheap jerseys free shipping in scopul de ai stimula. Pasarile trebuie sa aiba o hrana cat mai diversificata, rationalizata dar suficienta.

7. Ce hrana si ce tratament le aplicati porumbeilor dupa concursuri pentru o recuperare eficienta si rapida?

In timpul sezonului la 2 saptamani le aplic un tratament contra tricomonozei cu Ronidazol si poate de 1 sau 2 ori pe sezon un tratament pentru bolile respiratorii. Incerc sa nu exagerez cu medicatia.

Pasarile cand sosesc cheap nfl jerseys dela concurs sunt spalate individual in apa calduta cu pudra si le administrez in prima zi numai ceaiul ,,casei” si electroliti, ceaiul pe care il beau si eu si sotia mea, format din 11 plante. Acesta este folosit in special ca Licitatie ajutor hepatic si contin un procent mic de rostopasca, un procent mare de sunatoare, combinat cu miere de albine, propolis, polen de flori, catina. Este prima ,,apa” pe care o beau cand vin din din concurs.

A doua zi folosesc medicamente numai daca este cazul. Nu pun aproape niciodata vitamine in apa.

8. Ce concursuri preferati: viteza, demifond sau fond si de ce?

In mod special prefer concursurile de fond unde valoarea porumbelului si performantele acestuia nu pot fi puse pe baza intamplarii. Aici se observa intradevar vitalitatea si forma in care se gaseste cat si dorinta lui de a ajunge acasa. Daca acestea sunt indeplinite respectiva pasare poate sa obtina o clasare buna.

9. Ce porumbei cultivati? De viteza, demifond sau fond? Un porumbel poate clasa la toate categoriile?

Este o intrebare pe care si eu am pus-o de multe ori columbofilului si omului pe care-l apreciez foarte mult Lucian Iordache. Raspunsul dansului a fost ca un porumbel bun este un porumbel bun si mi-a argumentat prin prisma rezultatelor sale, porumbei cu palmares deosebit la categoria maraton, viteza, demifond.

Mult timp l-am contrazis dar acum sunt de parere ca un porumbel bun este un porumbel bun, dar sunt si porumbei cu afinitati pentru zborurile de fond si porumbei pentru viteza, ramane la aprecierea crescatorului sa ,,simta” categoria la care poate angaja pasarea cu rezultate.

10. Ce metode de joc practicati? Preferati naturalul sau vaduvia? De ce? Ce tehnici de motivatie folositi?

Practic vaduvia pentru ca este metoda mea de inceput, metoda cu care am obtinut si rezultate si de asemenea consider ca este o metoda cu care poti controla forma porumbelului. In general vaduvia practicata de catre mine este metoda clasica, dar am momente cand nu arat femela la plecare, pot dormi impreuna o noapte cand cred ca le-a scazut motivatia. Uneori le pot arata Melanogeneza si cuibarele cu paie. Pot folosi fi gelozia, pot arata o singura femela intregului compartiment de vaduvi.

Toate acestea duc la stimularea pasarilor, incitarea si motivarea lor.

11. Preferati ca vaduvii sa creasca un pui inaintea sezonului de start?

Da, vaduvii cresc un singur pui intotdeauna inaintea sezonului sportiv si fac cuplurile astfel incat prima etapa sa prinda vaduvul cu un pui mare. Inainte de angajare cu 1-2 zile ii retrag femela. Cit timp este vaduvul la concurs femela sta cu puiul dupa care incepe vaduvia propriu-zisa.

12. Cum pregatiti porumbeii maturi respectiv puii pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol?

Antrenamentele incep de la 15 km, lansarea se face intotdeauna numai in grup. Foarte importanta lansarea in stol pentru pui pentru a le da incredere si pentru ai educa pentru concursurile viitoare.

13. Cum decurg si in ce constau antrenamentele in jurul casei?

Pasarile sunt scoasa dimineata si seara, le aplic pana la inceputul sezonului un program mai dur, insa odata cu inceperea sezonului sportiv si a primelor curse le las mai mult un program ,,de voie”. Dupa forma in care sa afla, pasarile sunt antrenate dimineata sau seara. Intotdeauna cu o seara inaintea imbarcarii le tin inchise.

14. Ce sexe predomina in lotul de concurs? Care credeti ca sunt mai buni in concursuri, mai rezistenti sau mai motivati: masculii sau femelele?

Incepand cu acest an voi zbura numai masculii din 2 considerente: in primul rand din cauza timpului insificient si pentru ca masculii sunt mai comozi in pregatire fata de femele.

Consider femelele mari rivali in concursurile de fond. Motivatia femelei este mult mai puternica atunci cand se foloseste simtul matern. Daca s-ar fi jucat doar 1 etapa de mare fond as fi pregatit un lot de femele special pentru acest scop.

Anul acesta am obtinut cu o femela locul 1 la seminational Krasnodom (1134 Km), jucata de pe odihnitor ( fusese imperecheata cu 2 zile inainte de concurs).

A sosit dupa 2 zile de Passio canicula ( a doua zi dupa-amiaza) cu un avans de aproape 2 ore fata de locul 2 pe Bucuresti.

15. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Cate cupluri aveti la matca?

De cele mai multe ori pentru cuplurile de la matca ma bazez si pe instinct fara a tine seama de anumite criterii. Daca 2 pasari imi plac si consider ca se potrivesc nu ma intereseaza linia din care provin, culoarea ochilor, penaj, varsta, etc.

16. Exista ,,cupluri de aur”?

Din cate am citit cred ca exista cupluri de aur.

17. Ce linii de porumbei stau la baza crescatoriei?

La baza crescatoriei mele stau porumbeii d-lui Lucian Iordache in aceeasi masura porumbei din crescatorii ca: Carlos Marques Pratz, Silver Toye, Andre Lietar, Jose Tereso.

18. Dupa ce criterii introduceti porumbeii la matca?

La matca introduc pasari, dupa rezultate sportive combinate cu ,,mana”.

Nu sunt adeptul consangvinizarii, consider ca nu urmeaza ,,legea firii”, fiind un fapt contra naturii.

19. Dupa ce criterii achizitionati o pasare? Pedigreul este important sau rezultatele?

Practic pedigreul ar trebui sa insemne rezultatele parintilor si bunicilor. Consider ca arborele genealogic este foarte important si sunt adeptul unei ,,contabilitati” riguroase in acest sens.

20. Cand separati porumbeii pe sexe?

Dupa incheierea sezonului pasarile sunt despartite pana in momentul imperecherii.

21. La ce data formati cuplurile( matca, concurs, vaduvie) si de ce?

Matca intotdeauna o formez mai devreme decat celelalte, matca dupa 1 martie in functie de starea vremii. Pentru ceilalti formez cuplurile in functie de prima etapa de concurs.

22. Ce parere aveti despre tardivi?

Tardivii din cate am citit pot fi buni reproducatori , nu am experienta proprie in acest sens.

23. Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu?

Scot anual in jur de 100-120 pui, absolut toti participa la zborurile cu puii, unii masculi cu arbore genealogic foarte bun sunt opriti dupa 4-5 etape. Dupa sezonul de concurs mai fac o triere ,,la mana”.

24. Cum procedati pentru intarcarea puilor? Cand are loc intarcarea?

Cand puii sunt acoperiti complet sunt dati jos din cuib, trebuie sa aiba codita de trei degete. Sunt luati si dusi intr-un compartiment separat in care se pune talaj sau paie pe jos pentru a diminua stresul. 24 de ore acestia nu primesc nimic de mancare si nici apa, dupa care li se administreaza un tratament light impotriva tricomonozei.

25. Va plac concursurile cu pui? Este necesar sa antrenam puii in anul nasterii?

Concursurile cu puii nu sunt spectaculoase ca cele cu maturii dar sunt concursuri. Acestia trebuiesc antrenati pentru ai educa si ai obisnuii cu un anumit ,,stil de viata”( cusca, antrenamente, concursuri, etc.)

26. Considerati ca rezultatele puilor sunt edificatoare pentru a decide calitatea unui porumbel sau asteptati maturitatea sa-si spuna cuvantul?

Nu este edificator zborul cu puii, nu este o regula dar ,, ziua buna se cunoaste de dimineata”. Trebuie sa invatam sa avem rabdare cu pasarile cu un arbore genealogic bun.

27. Pana la ce distanta se angajeaza puii in anul nasterii dar yarlingi?

Consider ca atat puii cat si yarlingii nu trebuiesc fortati daca dorim ca acestia sa obtina rezultate in intreaga lor cariera. Personal am angajat puii pana la 580 km dar consider ca in anul nasterii concursurile nu trebuie sa fie de o maniera abuziva, acestia trebuiesc lasati sa se maturizeze sa nu fie afectati psihic.

Yarlingii trebuie sa joace cel mult categoria general, evident ca nici eu nu fac acest lucru si ii angajez la fond.

Cred ca porumbeii pentru cursele Gallery grele de fond sunt apti dupa etatea de 2 ani. Ca iubitor al concursurilor defond consider ca un porumbel de fond trebuie angajat la 4-5 concursuri de demifond in anul nasterii pana la 300-350 km, la 1 sau 2 concursuri de fond ca yarling, dupa care poate fi exploatat la 2,3,4 ani la marile concursuri de fond.

Asta in ideea in care vrem sa maturizam o pasare, sa o pregatim pentru viitoarele concursuri de fond.

28. Acordati importanta gradului naparlirii la aripa puiului cand il inscrieti la concurs? Mai exact, daca nu a trecut de pana 2 sau a aruncat pana 9-10, merge la concurs?

Da, acord importanta celor mentionate de dvs si in aceste conditii nu ii angajez la concurs.

29. Cum arata o cursa ,, perfecta” in opinia dvs?

Daca cheap jerseys ar fi sa glumesc as spune ca e cursa in care castig eu.

30. Va place un anumit tip de porumbel? Ma refer la culoarea penejului, marime, temperament?

Da imi plac porumbeii de talie medie, culoarea albastra sau gut cu temperament calm.

31. Ochii porumbelului pot arata valoarea porumbelului sau indica doar vitalitatea sa? Credeti intr-o teorie oculara?

Consider ca nu are nici o relevanta teoriile despre ochi, ba mai mult consider ca cei care insista prea mult pe problema aceasta au si alte interese.

Ochiul este un indiciu pentru sanatatea respectivului porumbel, in ochi se poate vedea vitalitatea pasarii si totodata ii da o anumita expresie, insa nimic mai mult.

32. Sunteti adeptul metodei naturiste sau considerati ca nu se poate fara medicamente? Ne specificati principalele actiuni intreprinse pt pastrarea sanatatea efectivului dvs?

Fac un puternic tratament cu antibiotice in timpul iernii cu medicamentele cunoscute din import. Primavara imi vaccinez cheap nfl jerseys efectivul contra paramixovirozei, in rest incerc mai mult calea naturista.

33. Nominalizati cei mai dragi porumbei (foto + rezultate) din intreaga activitate columbofila.

R0- 050260-03

Locul 1- Categoria General Tineret Bucuresti 2004.

Locul 1- Categoria General Tineret National 2004.

Locul 3 – Categoria Viteza Pui 2003.

R0- 033025-04

Locul 1- Categoria Viteza Tineret National 2005.

Locul 1- Categoria Viteza Tineret Bucuresti 2005.

Locul 2- Categoria Demifond Tineret.

Locul 1- Categoria Demifond Tineret 2005.

Locul 3- Categoria Demifond Palmares Tineret 2005.

R0- 267922-02

Locul 2- Categoria Demifond Palmares Tineret 2003.

Locul 3- Categoria Demifond 1 An Maturi 2004.

RO- 050207-03

Locul 1- Categoria Demifond Palmares Tineret 2004.

Locul 3- Categoria Demifond Pui 2003.

R0- 021197-03

Locul 1- Categoria As 1 An tineret 2004.

Locul 3- Categoria Viteza Palmares Tineret 2004.

R0- 231493- 04

Locul 2 Bucuresti Derby 580 km Ialanetz ( Ukraina) 2004.

R0- 231669-04

Locul 2- Categoria General Palmares Tineret 2005.

R0- 267905-02

Locul 1 – Seminational Krasnodom ( 1134 Km).

34. Ne puteti povesti o intamplare columbofila, traita de dumneavostra?

Am o femela care ori de cate ori o angajez la fond in Ucraina, se opreste pentru 2 zile la o familie din Botosani care sta la etajul 4 intr-un bloc. Curios este ca respectiva familie nu creste porumbei si nici nu au crescut vreodata, dar acorda de fiecare data atentie porumbelului si ii ataseaza bilet la picior.

35. Enumerati cateva dintre cele mai bune rezultate obtinute in cariera Dvs. columbofila.

Locul 19 Columbodromul Mira Portugalia Grand Prix Gaspar Vila Nova.

Locul 12 Columbodromul organizat de F.C.I in 2005.

36. Ce planuri de viitor aveti?

Sa fac un copil. Va refereati la porumbei? Am glumit. Sa-mi creez propria Fratii linie de porumbei.

37. Considerati ca exista anumite secrete pentru a ajunge in varf?

Cu Skirt siguranta ca nu exista pilula magica doar multa munca si o cat mai buna intelegere a pasarilor din crescatorie.

38. Se mai poate face performanta fara un puternic suport financiar? Ce buget alocati pentru un sezon ( an calendaristic)?

Se mai poate face oare performanta in vreun sport fara un puternic suport financiar? Este o intrebare retorica.

Nu stiu exact ce buget aloc porumbeilor pentru un sezon, nu tin o evidenta in acest sens. Le aloc tot ceea ce consider ca le e necesar.

As vrea sa raspund NU la aceasta intrebare dar din pacate intretinerea porumbeilor la un anumit nivel competitional necesita costuri mari pentru un columbofil cu venituri normale. Din nefericire acest lucru devine din ce in ce mai evident.

39. Ce propuneri considerati utile pentru imbunatatirea activitatii in sportul columbofil?

Aici sunt foarte multe de spus. S-ar putea dezvolta o tema speciala pe baza acestei intrebari. Se poate discuta despre organizare, promovarea columbofiliei, informatia care a lipsit mult timp si de care avem nevoie, lipsa unei reviste ca aceasta, etc.

40. Ce sfaturi ati da incepatorilor?

ncepatorii sa nu de-a foarte multi bani pe porumbei. Cu siguranta ca fiecare incepator isi va gasi un What mentor care sa-i indrume pasii, iar atunci cu siguranta vor stii ceea ce trebuie sa faca.